.

Nieuwsoverzicht

BESTUUR XXV ZOEKT BESTUUR XXVI

Zie jij het wel zitten om een jaar lang de fijnste studievereniging van Leiden te mogen besturen? Of ben je eigenlijk alleen nieuwsgierig wat het inhoud om een bestuurslid te zijn? Kom dan om 19:00 uur naar de bestuursinfoborrel in Café de Keyzer, op dinsdag 1 mei. Hier zullen (oud-)bestuursleden antwoorden hebben op al jullie vragen. Zo kan je meer leren over het takenpakket van de verschillende functies en kom jij er hopelijk achter welke functie het beste bij jou past. Een bestuursjaar is een erg leerzaam en gezellig jaar! Daarnaast zal komend jaar het lustrum van Itiwana plaatsvinden, wat betekent dat er aantal bijzondere activiteiten georganiseerd zullen worden.

Hier kunnen jullie het informatieboekje doorlezen die meer informatie geeft over de verschillende functies.

We hopen jullie te zien op de bestuursinfoborrel!


In gesprek met een alumni: bespiegelingen over intercultureel vakmanschap

In deze alumnus aan het woord zal Yvonne van der Pol haar verhaal vertellen. We zijn met Yvonne in gesprek gegaan op de Faculteit Sociale Wetenschappen, over de jaren na haar studie Sociologie van de Niet-westerse samenlevingen, nu beter bekend onder de naam antropologie in Leiden. Verder hebben we Yvonne gevraagd naar haar recent verschenen boek en de manier waarop haar studie te pas komt in haar dagelijks leven.

Yvonne meldt ons dat ze in 1994 haar studie heeft afgerond en onder andere Igor Boog en Bart Barendregt kent vanuit haar studententijd aan de Universiteit Leiden. Ze is na haar studie in de ontwikkelingssamenwerking sector gaan werken. Tegenwoordig werkt ze als zelfstandig consultant en geeft ze interculturele trainingen. Daarbij maakt ze actief gebruik van haar recent verschenen boek: ‘Bespiegelingen over intercultureel vakmanschap’.

“Ik heb mijn boek bewust ‘bespiegelingen’ genoemd, omdat het echt mijn beschouwingen zijn. Het is een relatief kleine bundel, met een variëteit aan onderwerpen en een wisselende schrijfstijl. Er zijn al genoeg standaardboeken over interculturele communicatie. De meeste standaardboeken beginnen met een keurige definitie van cultuur en vanuit deze beschrijving wordt een brug geslagen naar communicatie. Terwijl ik denk dat je dan interculturele communicatie heel cognitief benadert en volgens mij is juist het ervaren en reflecteren belangrijk. Wat is de essentie van interculturele interactie? Wat kom je dan in de praktijk tegen? En wat is dan het interculturele vakmanschap? Kortom het zijn mijn bespiegelingen en beschouwingen hierover.”

Hierop aansluitend veronderstelt Yvonne dat intercultureel vakmanschap echt een vak is en niet iets is wat iedereen direct beheerst.

“Ook al studeer je antropologie, je bent niet automatisch intercultureel effectief en mensen die veel in een internationale context werken zijn ook niet automatisch intercultureel competent. Intercultureel vakmanschap is in zoveel dingen terug te vinden. Het zit onder andere in beeldvorming, in bewustzijn, in kennis en in competenties.”

Daarnaast zijn wij benieuwd naar de manier waarop haar studie een bijdrage heeft geleverd aan het schrijven van haar boek. We vragen Yvonne naar haar antwoord.

“Hier op de Universiteit Leiden is mijn vorming geweest. Je weet soms niet hoe je gevormd bent, hoe diep dat in je vezels zit. Het is heel moeilijk terug te halen. Ik kan het niet echt toewijzen aan bepaalde vakken, maar ik geloof wel dat de studie Antropologie Leiden gedurende 6 jaar mijn perspectief heeft gevormd. Je perspectief dat bouw je hier op tijdens het volgen van de opleiding, en de praktijk voegt daar telkens een dimensie aan toe.”

Tot slot zijn we benieuwd naar Yvonne haar favoriete uit haar recent verschenen boek waarin diverse blogs van Yvonne zijn opgenomen. Ze bladert direct naar bladzijde 46 en wijst een stuk met de titel ‘De ambiguïteit der dingen’ aan.

“Toen hier in Leiden in 2013 het lustrum groots werd gevierd, heb ik rondom ‘De ambiguïteit der dingen’ een korte presentatie gegeven. Dat stukje heeft de meest antropologisch, historische waarde voor mij. Het gaat over het boek de Innocent anthropologist van Nigel Barley .Hij beschrijft zijn veldwerkperiode bij de Dowayo en pelt stukje voor stukje de spreekwoordelijke ‘ui’ af en begrijpt steeds beter zijn onderzoeksgroep. Maar dan ineens gebeurt er weer iets en zijn er nieuwe onduidelijkheden en uitdagingen. Dit stuk hoort ook echt in dit gebouw thuis, bij de antropologie. En bij de essentie van intercultureel vakmanschap.”